Gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam Oost heeft een pioniersproject omtrent Community Currencies. Ofwel lokale munteenheden met als doel om meer sociale cohesie en nieuwe samenwerkingsverbanden binnen een buurt/ omgeving te creëren en te stimuleren. Amsterdam Oost heeft haar eigen munteenheid: de Makkie.

In samenwerking met CCIA, Community Currencies in Action monitoren zij meerdere Europese Community Currencies. Om bruikbare conclusies te trekken, om de eigen munteenheid te kunnen versterken.

Bij een dergelijke Community Currency zijn veel partijen betrokken en soms is niet even overzichtelijk welke partij in welke vorm bijdraagt. Er zijn immers Europese subsidies, kennis centra, gemeente, provincie, vrijwilligersorganisaties etc. die allemaal bijdragen aan een currency.

Studio AHA brengt inzicht in deze complexe netwerken en visualiseert de structuren. We hebben gekeken naar de community waarin een currency draait. Uit dat gebied hebben we de belangrijkste ‘landmarks’ gekozen en deze als basis voor de datavisualisatie gebruikt. Vervolgens hebben we ‘ondergronds’ de bijdragende partijen geordend. Lokale partijen zoals vrijwilligersorganisaties zijn bijna aan de oppervlakte geordend terwijl bijvoorbeeld Europese subsidies vanuit dieper ondergronds opereren. Op die manier is positie, vorm en kleur effectief.

Bij Studio AHA hebben we een fascinatie voor datavisualisatie. Heb jij een project waar datavisualisatie bij nodig is? Neem contact op.

michiel@studio-aha.com